Customer storyGEOBIRO – Studija sanacije – Oficirska kasina (Dom Oružanih snaga BiH)

April 2, 2024
Firma: GEOBIRO
Projekt: Studija sanacije – Oficirska kasina (Dom Oružanih snaga BiH)
Godina 2019
SCAN2BIM

Inteligentni model kao osnova sanacije i restauracije historijskih objekata 

Kompanija GEOBIRO iz Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Konjicu postoji i djeluje od 1991. godine. U osnovnu djelatnost kompanije spadaju sve djelatnosti iz područja geodetskih usluga, a posebno usluge inžinjerske geodezije za potrebe projektovanja i izvođenja radova.

GEOBIRO  zapošljava preko 90 kvalificiranih stručnjaka geodetskog, građevinskog, mašinskog i arhitektonskog smjera, a ovaj tim je jedan od lidera u industriji laserskog skeniranja u Bosni i Hercegovini, specijalizovan za cjelokupni proces „SCAN2BIM“ 

Postojanje adekvatnih i ažurnih 2D nacrta ključna je polazna osnova za sve velike projekte, a 3D lasersko skeniranje je brz i efikasan način prikupljanja prostornih podataka, te se pokazao kao najefikasniji način snimanja postojećeg stanja. Fokus djelovanja je izrada 3D BIM Ready modela iz oblaka točaka (lasersko skeniranje) u Autodesk Revit, Graphisoft Archicad i Nemtchek Allplan.

„Zahvaljujući tome što u svom radu težimo vrhunskoj kvaliteti, dugogodišnjem iskustvu i stalnom praćenju potreba tržišta, 2017-e godine smo počeli sa uvođenjem Autodesk BIM rješenja, proces prilagodbe i edukacije trajao je više od dvije godine, a  tokom godina rada razvili smo se u renomiranu firmu čije ime postaje potvrda i garant kvalitete. Naš tim koristeći vodeće softvere za obradu i analizu oblaka tačaka vrši usluge registracije, postprocessinga i analize podataka na osnovu svih sirovih formata oblaka tačaka.“, istakao je Dino Balić, voditelj BIM odjela. 

Za objekat nacionalnog spomenika Oficirska kasina (Dom Oružanih snaga BiH) je po projektnom zadatku neophodna bila izrada kompletne studije za sanaciju i restauraciju objekta s ciljem sprječavanja daljnje devastacije i propadanja objekta. Oficirska kasina – Dom Oružanih snaga BiH je tipičan primjer arhitekture s kraja  XIX- i početka  XX stoljeća i predstavlja prvi znajačajniji romantičarski koncipirani objekat u Sarajevu.

Tim kompanije Geobiro imao je ključnu ulogu, napraviti podloge za elaborat o postojećem stanju konstrukcije. U sklopu elaborata o postojećem stanju objekta neophodno je – trodimenzionalno snimanje objekta metodom 3D terestričkog i laserskog skeniranja sa obradom podataka  u obliku vektorskog 3D modela objekta, digitalnih ortofoto prikaza fasada, 2D nacrta fasada, tlocrta i presjeka.  

„U kulturnom životu Sarajeva ovaj objekat je od samih početaka, pa sve do današnjih dana imao vrlo značajnu ulogu. Nakon obilaska terena utvrdili smo da će poseban izazov biti vjerodostojno predstaviti sve detalje unutar objekta u digitalnom obliku. Na spratu objekta, u njegovom centralnom dijelu nalazi se glavni sadržaj, a to je koncertna svečana dvorana. Visoke plohe zidova dvorane izdijeljene su pilastrima i vijencima i ukrašene vijencima trakama i pozlatom.  Sve ovo je trebalo biti dio inteligentnog BIM modela koji će ostati i kao historijski zapis o ovom nacionalnom spomeniku“ Dino Balić, voditelj BIM odjela.

„Nakon obilaska terena utvrdili smo da će poseban izazov biti vjerodostojno predstaviti sve detalje unutar objekta u digitalnom obliku, posebno detalje u svečanoj dvorani“ Dino Balić, voditelj BIM odjela.

OD OBLAKA TAČAKA DO 3D BIM MODELA

Nakon što je izrađen detaljan plan skeniranja i izvršen odabir stajališta, moglo se pristupiti i samom skeniranju objekta. Skeniranje objekta izvršeno je Trimble TX5 skenerima koji, prema specifikacijama proizvođača, snimaju skoro milion tačaka u sekundi. Samim tim, registracija oblaka tačaka izvršena je u pripadajućem softveru za obradu podataka laserskog skeniranja, nazvanom „Trimble Realworks“. Nakon registracije oblaka tačaka u REALWORKS-U, isti je eksportovan u tzv. e57 format. E57 je zajednički format za skladištenje podataka laserskog skeniranja između različitih softvera. Nakon što je oblak tačaka eksportovan u e57 format, isti je importovan u Autodesk ReCap. Na taj način je izvršena konverzija oblaka tačaka u konvencionalniji format podataka, rcp ili rcs.

Autodesk ReCap je skraćenica je od „reality capture“ što znači prikazivanje stvarnog stanja. Jednostavan je paket koji omogućava otvaranje fajlova oblaka tačaka sa nekoliko prilagodljivih import opcija, sa mogućnošću filtera pa se može raditi sa podacima znatno manjeg obima. Može se koristiti i za „čišćenje“ skenova a zatim importovati u neke od softvera za potrebe modeliranja, kao što je Autodesk Revit. 

Revit kao kompletni Autodeskov alat za BIM, poslužio je kao idealno rješenje za Scan2BIM proces, omogućujući uvoz georeferenciranih oblaka tačaka i rad na oblacima tačka, saradnju i kolaboraciju više struka na samom modelu, odnosno više različitih interdisciplinarnih timova; geodetskih, arhitektonskih, konstrukterskih i ostalih.  Svaka od disciplina koja je radila na datom projektu, od prikupljanja historijske građe, do bušotina na zidovima za potrebe materijalizacije, prikupljala je njima bitne informacije koje su kasnije bile dostupne svim saradnicima na modelu kroz kolaboraciju na jedinstvenom modelu.

„Mi smo dostavili geometrijski tačne elemente u kontekstu modeliranja, dok je tim za konstrukciju dodijelio detaljno materijalizaciju svih elemenata na osnovu bušotina, te arhitektonski tim na osnovu modela pripremio arhitektonske nacrte samog objekta“ – Dino Balić. 

Dokumentacija  kulturno-historijskih spomenika predstavlja prvu fazu  očuvanja spomenika kulture i njihovog prenošenja budućim generacijama. Dokumentacija o geometriji objekata sačinjava se na način da se geometrijske informacije uzimaju iz stare (često nedostupne) tehničke dokumentacije, te je potrebno za tu svrhu izvršiti premjer objekta od značanja – snimak postojećeg stanja.

Tradicionalne metode mjerenja postojećih objekata, bi u ovom slučaju  bilo teško implementirati uz nemjerljive gubitke vremena i količine informacija, a arhitektonski detalji koji predstavljaju značajan segment u ovom pojektu bi bili minimalno prikazani i opisani.  Lasersko skeniranje je učvrstilo svoju ulogu kao primarna metoda snimanja spomenika kulture. Ova metoda se ističe tačnošću, snimanjem kontinuiranih ploha, brzinom snimanja, obimu podataka (snima sve što se nađe u vidnom polju) kao i mogućnosti naknadne obrade podataka i korištenje dobivenih podataka u razne svrhe.

NOVE TEHNOLOGIJE I NOVE MOGUĆNOSTI

„Prebacivanjem ovog objekta u BIM okruženje, on je ponovno “oživljen”, tačnije napravljen je njegov digitalni blizanac, kao trajna digitalna podloga za sve radove  na objektu, restauracije, kao i za održavanje građevine“ – Dino Balić.

Usvajanje BIM tehnologije je neophodan korak svim akterima u građevinskom sektoru s obzirom na sve veću potrebu za digitalizacijom procesa projektovanja i gradnje objekata. 

Nove metode i novi pristupi ubrzano se razvijaju kako bi se mogla ispuniti sva nastojanja modernizacije historijskih objekata, a kombinacija geodetskog laserskog snimanja i BIM-a se može istaknuti kao idealno rješenje.  

„Unutar našeg tima, svakodnevno radimo na usvajanju novih tehnologija, koji će nam omogućiti veću konkurentnost, ekspeditivnost i rezultirati povjerenjem klijenata. BIM alati su  jedan od načina za postizanje svih ovih ciljeva.“ – Dino Balić.

„Geodetska struka uz pomoć BIM alata predstavlja strateškog partnera projektantima u kreiranju budućih održivih infrastrukturalnih sistema, kao i  u modernizaciji postojećih vrijednih kulturno-historijskih objekata.“

„Upotreba BIM procesa u ovom projektu je rezultirala  modelom koji će omogućiti upotrebu objekta prema savremenim potrebama korisnika, a uz to objekat ne gubi na historijsko-kulturnom karakteru“ Dino Balić, voditelj BIM odjela.

https://autodesksoftware.ba/wp-content/uploads/2020/11/bhsinformatika-logo.png
BHS informatika je domaća IT firma osnovana 2008 godine u Sarajevu. Od osnivanja firma je orijentisana na prodaju i pružanje usluga softverske i hardverske opreme. Kao takva postoji već duži niz godina i nudi na domaćem tržištu usluge svojim kupcima kroz prodaju svjetskih softverskih i hardverskih rješenja.

Pored toga bavimo se montažom, instalacijom i implementacijom naših proizvoda na adresi kupca.

Danas BHSI zastupa na tržištu BiH praktično sve vodeće softver kompanije i u tom
segmentu smo edukovani.

U stalnoj smo potrazi za novim rješenjima u oblasti softvera, hardvera i multimedije.
BHSinformatikaKontakt informacije
71000 Sarajevo, Džemala Bijedića 279F
+387 33 466 506
https://autodesksoftware.ba/wp-content/uploads/2024/03/autodesk-silver-partner-logo-rgb-black-1.png
AvantageHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
Our locationsWhere to find us?
Get in touchAvantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by Autodesk Software. All rights reserved. Development by Lilium Digital

Copyright by Autodesk Software. All rights reserved. Development by Lilium Digital